Deficit Srbije 1,15 milijardi dolara

Bez autora
Jun 12 2011

Platnobilansni deficit Srbije u prvom kvartalu 2011. iznosio je 1,15 milijardi dolara, za devet odsto više nego u istom periodu prethodne godine. Povećanju platnobilansnog deficita u posmatranom periodu, najviše su doprineli rast negativnog salda razmene robe i usluga, smanjenje prihoda i povećanje rashoda po osnovu ukupnih tekućih transfera.Ukupan neto priliv stranih direktnih investicija (FDI) za prva tri meseca 2011. iznosio je 424,6 miliona dolara i u poredjenju s odgovarajućim periodom prethodne godine, povećan je za sedam odsto.

Deficit Srbije 1,15 milijardi dolaraPlatnobilansni deficit Srbije u prvom kvartalu 2011. iznosio je 1,15 milijardi dolara, za devet odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Kako je navedeno u časopisu "Konjunkturni trendovi Srbije", koji izdaje Privredna komora Srbije (PKS), povećanju platnobilansnog deficita u posmatranom periodu, najviše su doprineli rast negativnog salda razmene robe i usluga, smanjenje prihoda i povećanje rashoda po osnovu ukupnih tekućih transfera.

Ukupan neto priliv stranih direktnih investicija (FDI) za prva tri meseca 2011. iznosio je 424,6 miliona dolara i u poredjenju s odgovarajućim periodom prethodne godine, povećan je za sedam odsto.
 
Bilans razmene usluga s inostranstvom za prva tri meseca 2011. bio je pozitivan i ostvaren je suficit od 31,4 miliona dolara.

Izvoz usluga Srbije dostigao je vrednost od 864,2 miliona dolara, a uvoz 832,9 miliona.

U odnosu na januar-mart 2010, izvoz usluga je povećan za 16,3 odsto, a uvoz za 8,3 odsto, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 103,8 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik